De stijgende trend van kinderen uit groep 8 die de overstap maken naar havo en vwo in plaats van vmbo baart zorgen in de regio Oss, Uden en Veghel. Ondanks de vreugde bij middelbare scholen over de nieuwe aanmeldcijfers van brugklassers, rijst de vraag of de behoefte aan vaklui in gevaar komt.
Harm van Son, voormalig sectordirecteur van het vmbo van het Udens College, uit zijn zorgen over deze langdurige ontwikkeling. Hij benadrukt de dringende behoefte aan ambachtslieden in sectoren zoals bouw, installatie, en beveiliging. Ondanks deze behoefte geven ouders nog steeds de voorkeur aan havo boven vmbo voor hun kinderen.
De toename van leerlingen die kiezen voor havo/vwo heeft deels te maken met de doorstroomtoets, die vorig jaar is ingevoerd. Deze toets heeft echter negatieve gevolgen voor het vmbo-onderwijs, waarbij leerlingen vaak te hoog worden ingeschaald. Jack Daalmans, bestuurder van Filios Scholengroep, bevestigt dat de keuze van de doorstroomtoets een significante rol speelt in de adviezen.
Barbara Baelemans, algemeen directeur van Voortgezet Onderwijs in Veghel, uit haar bezorgdheid over de gevolgen van deze trend. De verschuiving van aanmeldingen naar havo en vwo heeft impact op de technische branches, met mogelijk tekorten aan praktisch opgeleide werknemers tot gevolg. De wijzigingen in leerroutes en de noodzaak voor scholen om hierop in te spelen, vormen nieuwe uitdagingen voor het onderwijslandschap.