In de intieme setting van de 'Verwerkplaats' bij Muzelinck in Oss vinden mensen die te maken hebben met verlies en rouw een veilige haven. Een deelnemer deelt zijn ervaring en benadrukt hoe deze ochtenden hem helpen genieten van de kleine dingen in het leven.
Tijdens acht inspirerende bijeenkomsten staat de verwerking van rouwthema's centraal. Deelnemers worden uitgenodigd om te schilderen, tekenen, schrijven en met klei te werken. Het doel hiervan is om contact te maken met beelden uit het onderbewuste, die vaak moeilijk in woorden uit te drukken zijn. Deze creatieve benadering blijkt een helende werking te hebben in het omgaan met verlies en rouw.
Achter elke deelnemer schuilt een uniek verliesverhaal. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare, gezondheid, werk, relatie of toekomstperspectief; de Verwerkplaats biedt een gemeenschappelijke plek voor steun, herkenning en het delen van ervaringen. De groepsdynamiek zorgt ervoor dat de deelnemers beseffen dat ze er niet alleen voor staan.
Iedere sessie begint met een moment van stilte en luisteren naar klassieke muziek, gevolgd door het delen van persoonlijke ervaringen aan de hand van inspiratiekaarten. Het schilderen, geïnspireerd door kunstenaar Rassouli, staat centraal deze keer. Daan, de begeleider, illustreert hoe deze creatieve uitingen kunnen dienen als hulpbron in het rouwproces van de deelnemers.
De Verwerkplaats is ontstaan als reactie op de behoefte van bewoners in de Osse wijk de Ruwaard om uitdrukking te geven aan hun rouwproces. Muzelinck speelde hierop in door een pilotprogramma te starten dat zich richt op kunstzinnige beoefening als therapeutisch middel. De positieve effecten van kunst op de geestelijke gezondheid zijn onmiskenbaar.
Deelnemers worden aangemoedigd om 'uit hun hoofd te komen' en zich te uiten door middel van diverse creatieve vormen, zoals schilderen, schrijven, tekenen en werken met verschillende materialen. De getuigenissen zijn hartverwarmend, met de ervaring dat deze activiteiten niet alleen het hoofd leegmaken maar ook het hart vullen.
Astrid, een van de deelnemers, deelt haar persoonlijke uitdagingen en hoe de Verwerkplaats haar helpt om te focussen op kleine geneugten in het leven, ondanks tegenslagen. Deze positieve benadering draagt bij aan haar welzijn en gemoedstoestand.
Voor meer informatie over de Verwerkplaats en om je aan te melden, kun je contact opnemen via e-mail: [email protected].