In het begin van vorig jaar telde de gemeente Oss maar liefst 365 langdurig leegstaande woningen. Dit is een toename ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er 290 leegstaande woningen waren. Deze alarmerende cijfers zijn afkomstig van het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Vergeleken met vijftien gemeenten die op fysiek gebied het meest op Oss lijken, blijkt dat het aantal leegstaande woningen in Oss significant hoger ligt. Dit brengt diverse risico's met zich mee, aangezien langdurig leegstaande panden aantrekkelijk kunnen zijn voor criminele activiteiten zoals wietkwekerijen en drugslaboratoria.
Niet alleen zijn er 365 langdurig leegstaande woningen in Oss, maar ook 65 leegstaande bedrijfspanden en vijftien panden met maatschappelijke functies zoals scholen en hotels. Bovendien signaleren autoriteiten dat er sprake is van 'spookbewoning' in 185 woningen, waar stroomverbruik wordt waargenomen terwijl officieel niemand daar woont. Dit kan wijzen op criminele activiteiten die plaatsvinden in deze panden.
De cijfers en trends omtrent leegstand in Oss geven aanleiding tot zorg en belangrijke discussies binnen de politiek. Ondanks oproepen vanuit de Tweede Kamer voor maatregelen zoals een 'leegstandsheffing', blijft woonminister Keijzer terughoudend om hieraan te beginnen. Het is duidelijk dat de problematiek van leegstand in Oss een doorlopend vraagstuk vormt dat om een passende aanpak vraagt.