De huisartsenzorg in Oss staat onder druk, met patiënten die frequent een bezoek brengen aan hun huisarts. Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de gemiddelde patiënt in Oss maar liefst 5,4 keer per jaar een huisartsconsult heeft. In vergelijking met vijftien soortgelijke gemeenten is dit opvallend hoog. Slechts vier van deze gemeenten zien een hoger aantal huisartsbezoeken per jaar, terwijl in elf gemeenten het aantal lager ligt.
In de regio Noordoost-Brabant, waartoe Oss behoort, hebben 55 tot 65 procent van de huisartspraktijken een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop ingesteld. Hoewel specifieke cijfers voor Oss ontbreken, is de situatie tekenend voor de regio. Deze praktijken kunnen geen nieuwe patiënten aannemen, wat de druk op bestaande zorgverleners vergroot.
De Algemene Rekenkamer spreekt van een 'nijpend' huisartsentekort in heel Nederland, waarbij bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zoeken nog eens ruim 700.000 mensen een nieuwe huisarts, vaak wegens ontevredenheid of recente verhuizingen.
De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar maar liefst 16 procent in 2034. Deze prognose benadrukt de urgente behoefte aan meer zorgverleners in de sector.
De aanrijtijd van huisartsen in Oss bij spoedgevallen is van cruciaal belang. In de meeste gevallen moet een huisarts binnen een kwartier ter plaatse zijn. Hoewel de gemiddelde aanrijtijd voor een reguliere patiënt in Oss drie minuten bedraagt, zijn er variaties binnen de regio. Postcodegebied 5394 kent bijvoorbeeld een wachttijd tot negen minuten.
De toenemende druk op huisartsenzorg in Oss en de regio Noordoost-Brabant vraagt om aandacht van beleidsmakers en zorginstanties om passende oplossingen te vinden voor zowel patiënten als zorgverleners. Het aanhoudende huisartsentekort vormt een uitdaging voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland.