Kloof gaapt tussen coalitie en oppositie Oss

Foto: oss.nieuws.nl

Een flinke kloof lijkt te gapen tussen de coalitie en de oppositie in de gemeenteraad van Oss.

Waar het coalitieakkoord door de regerende partijen wordt bestempeld als ‘open, een visiedocument om met de gehele raad samen verder in te vullen’, werd het door alle oppositiepartijen weggezet als een visieloos document, zonder ambitie en concrete plannen. ‘Veel holle woorden en clichés, veel passen op de winkel, maar geen aanzet hoe iets te realiseren”, werd door meerdere sprekers in een variatie van woorden gemeld. De stellingen werden in de eerste termijn stevig betrokken, woensdagavond tijdens de vergadering over het coalitieakkoord ‘Durven door te doen’.

Opvallende accenten: door zowel CDA als VDG werd min of meer excuus aangeboden aan de PvdA-fractie, omdat die buiten de gesprekken tijdens de onderhandelingen zijn gehouden. En in de ogen van alle oppositiepartijen was een gewenste tweede wethouder voor het CDA een belangrijk uitgangspunt bij het kiezen van de derde coalitiepartij, en werd daarom gekozen voor VVD in plaats van de veel grotere SP.  En: de coalitievorming heeft flinke wonden geslagen, want heel veel tijd werd besteed aan dat proces, in plaats van aan het coalitieakkoord.

Waslijst
Toen het wél over het akkoord ging, werd er door de diverse oppositiepartijen een enorme waslijst aan zaken genoemd die niét in het akkoord staan: de haven, het centrum van Oss, concrete invulling jeugdzorg en ‘zorg in de buurt’, werkgelegenheid en nog minstens tien andere onderwerpen. “Het is een akkoord op hoofdlijnen. Dat het er niet in staat, betekent niet dat we er niets aan doen. Veel van die dingen zijn al in gang gezet”, reageerde Frank den Brok namens het college. Het college heeft niet alles dicht willen timmeren, stelde hij. “Maar u kunt best een stuk met flink wat visie en ambitie neerleggen, zonder alles dicht te timmeren”, stelde onder anderen Lilian Marijnissen namens de SP.

Motie
Het college neemt de door oppositiepartijen ingediende motie graag over, vertelde Den Brok in antwoord op de eerste termijn. Hij verwees naar de motie die door alle partijen was ingediend, waarin de oppositie de coalitie opriep extra stappen te zetten om een basis te creëren voor samenwerking met de hele raad. Ook kreeg het college opdracht om als eerste stap in dit proces ‘een voorstel voor te leggen aan de raad waarin aangegeven wordt op welke wijze en ten aanzien van welke thema’s (maar in ieder geval de decentralisaties) de uitgestoken hand naar raad en stad vorm gaat krijgen.’

Waarna aan het eind van de vergadering de bijzondere situatie ontstond, dat een door het college omarmde motie door de coalitie verworpen werd. Met als stemverklaring: “Het college heeft de motie omarmd, en daarom vinden wij hem overbodig.”